Taiteen ja teatterin Tartto

16.-19.3.2023

Yhdistyksemme senioreiden Tarton matkan ensimmäinen tutustumiskohde oli Paavalinkirkko. Se on Eliel Saarisen suunnittelema kirkko, joka on rakennettu 1917-1919. Se tuhoutui 1944 palossa,  mutta kunnostettiin 1957. Kirkon alttari on  carraran marmoria.
Kuutti Lavonen on maalannut kirkon alttaritaulun. Suljettuna taulu esittää Marian ilmestystarinan ja avattuna "Pelastustyö on toteutunut". Kirkon uruissa on 54 äänikertaa. Kirkon kryptassa on vanhan alttaritaulun jäännökset. Krypta on alunperin ollut kirkon hiilivarasto. Kryptan takana suoraan kirkon alttarin alla on perinteiseen tapaan tehty, mutta uusi, 2015  avattu "kolumbaario" eli uurnahautausmaa.
Kuvat ja tekstit Taisto Koivumäki

Ryhmäkuva Tarton yliopiston portailla. Kuvassa myös oppaamme Elve takarivissä keskellä.
Tarton Raatihuoneentorilla kevät on jo pitkällä.










Katso koko matkakuvaus klikkaamalla vieressä olevaa kuvaa! 

Viron toiseksi suurin kaupunki Tartto on viehättävä, historiallinen hansakaupunki. Kaupunkia pidetään Viron kulttuurin ja sivistyksen pääkaupunkina: kaupungissa toimii Viron suurin ja vanhin, vuonna 1632 perustettu yliopisto, Viron opetusministeriö sekä korkein oikeus. Tartto on myös taiteen ja teatterin kaupunki. Siellä on useita mielenkiintoisia museoita: upea, mielenkiintoinen kansallismuseo, taidemuseo, yliopiston taidemuseo sekä koko Viron kulttuuriperinnölle tärkeä museo, laulujuhlamuseo. Kansallismuseo on jo rakennuksena kiinnostava nähtävyys, ja sen näyttelyt ja niiden toteutus ovat ehdottomasti vierailemisen arvoinen elämys. Viron vanhin, vironkielinen teatteri on Tarton Vanemuineteatteri, jonka monipuolinen ja tasokas ohjelmisto sisältää draaman lisäksi balettia, oopperaa, operetteja ja maailmankuuluja musikaaleja. 





Ylösalainen talo Viron kansallismuseon vieressä

Raatihuoneentori on kaupungin keskipiste, ja sen laidalla vinossa talossa sijaitsee Tarton taidemuseo. Emajoki virtaa kaupungin halki, ja antaa sille oman ilmeensä. Tunnettuja nähtävyyksiä ovat mm. Toomemägi, Johanneksen kirkko, raatihuoneentori, kasvitieteellinen puutarha ja vanhat puutaloalueet. Paavalin kirkko kiinnostaa suomalaisia vieraita kovasti, onhan se Eliel Saarisen suunnittelema, ja myös kirkon korjauksen ovat suunnitelleet suomalaiset arkkitehdit. 


Raatihuone, sen edessä Suutelevat opiskelijat -suihkulähde

Matkalla taiteen ja teatterin Tarttoon ohjelmassa on kaupunkikiertoajelu, vierailu Paavalin kirkossa, yliopiston taidemuseossa, laulujuhlamuseossa sekä Viron kansallismuseossa, ja iltaohjelmana Wieniläisverta -operetti Vanemuine-teatterissa.