2019-04-08 Nivelrikko, ortopedi Esko Kaartinen

Kuukausitapaamisemme esitelmöitsijä oli ortopedi Esko Kaartinen aiheenaan Nivelrikko. 
Nivelrikko koskettaa elämämme aikana meitä kaikkia, joko henkilökohtaisesti tai siihen sairastuneen läheisen kautta. Kun tiedämme nivelrikosta enemmän, voimme elintavoillamme sitä ennaltaehkäistä ja omaehtoisesti hoitaa.

Nivelrikko on tulehduksellinen sairaus, jossa nivelrusto heikkenee ja vaurioituu. Oireileva nivelrikko heikentää toimintakykyä ja työikäisillä johtaa ennenaikaiseen eläköitymiseen. Vaikutukset ulottuvat merkittävästi myös elämänlaatuun ja itsenäiseen selviytymiseen. Kipujen lääkkeellinen hoito voi tuottaa vakaviakin haittoja ja jopa lisää sydänperäisen kuoleman riskiä.

Nivelrikon syntyyn johtavia tekijöitä ovat mm. ikä, sukupuoli (nainen), paino, vähäinen liikunta, vammat, ravinto ym. Nivelrikkoa esiintyy kaula- ja lonkkarangassa, lonkka-, polvi- sekä sormi- ja isovarvasnivelissä. Diagnosoinnissa on magneettikuvaus tarkka, rtg-kuvassa näkyy pitkälle edennyt nivelrikko. Itsellä voi arvella olevan nivelrikon, kun ”huomaa” jonkin nivelen olemassaolon, siinä on eriasteista jäykkyyttä paikollaan olon jälkeen tai, kun nivel rasituksen jälkeen jäykistyy ja turpoilee ja siihen ilman vammaa ilmaantuu kipua tai särkyä. Kipu muodostaa noidankehän, jossa kipu vaikeuttaa nukkumista ja väsymys vähentää energiaa liikkua, mikä puolestaan pahentaa kipuja. 
Nivelrikolle ei ole parantavaa hoitoa toistaiseksi, nykyhoidossa pyritään kivun hallintaan ja toimintakyvyn ylläpitämiseen ja sairauden pahenemisen jarruttamiseen. Nivelrikon riskitekijöitä, joihin yksilö voi itse vaikuttaa ovat liikapaino, lihasheikkous ja nivelten liika/väärinkäyttö. 
Esityksessä käytiin läpi ravinnon ja vitamiinien merkitys sekä lisäravinteet, joiden avulla toiset kokevat saavansa apua nivelrikkoon. Hoitopyramidissa edetään lääkkeellisinä hoitoina parasetamolista tulehduskipulääkkeiden kautta opioideihin ja masennuslääkkeisiin.

Kun nivelen toimintavajaus ja kipu eivät ole muutoin hallittavissa, päädytään kirurgisiin hoitoihin, joita ovat polvessa asentokorjausleikkaukset ja puoli- sekä kokoproteesit, lonkassa kokoproteesit. Lonkka- ja polviproteesileikkauksia tehdään yli 20000 vuosittain Suomessa. Muutamissa pikkunivelissä nivel voidaan kokonaan jäykistää. 
Lääkärin kannalta nivelrikkopotilaan tapauksessa helpoin ratkaisu on todeta, että kyseessä on nivelrikko ja sen kanssa pitää yrittää elää, kunnes se on leikkauskypsä ja panna potilas leikkausjonoon. Työläämpi ratkaisu on vielä ruveta hoitamaan potilasta konservatiivisesti (hyvä hoitosuhde, motivointi: lihaskunto/liikunta, painonhallinta)