2019-02-11 Kuukausitapaaminen: Mika Waltarin tuotanto, Mika Waltari -seuran pj. Päivi Istala
Referaatti
2018 oli Mika Waltarin syntymän 110-vuotisjuhla. Waltaria on käännetty 43 kielelle ja hän on Suomen käännetyin kirjailija. Esityksen näkökulmaksi Päivi Istala oli valinnut esityksensä näkökulmaksi Mika Waltarin vähemmän tunnetun runotuotantonon.
Aluksi Päivi Istala kävi läpi Waltarin jättiläismäistä elämäntyötä peilaamalla hänen kirjojansa niiden ilmestymisajankohtiin. Waltari on tehnyt myös lukuisan määrän näytelmiä, mm. juuri Kansallisteatterissa meneillään olevan Gabriel-näytelmän, sekä elokuvakäsikirjoituksia, mm. Suomen kaikkien aikojen rakastetuimman elokuvan, Kulkurin valssin. Waltari tunnetaan myös lukuisista salapoliisiromaaneistaan, mm. Komisario Palmu-sarjasta. Hän kirjoitti myös matkakirjoja, joista osa on muodostunut klassikoiksi, sekä myös sarjakuvia (mm. Kieku ja Kaiku). Waltari oli nuorin Tulenkantajista. Hänellä oli myös iso määrä runoteoksia.
Waltarin tuotantoa kuvaa hyvin lauselma: ”Hän on kirjoittanut kaikkea ja kaikenlaista. Oopperalibretto taitaa olla ainoa, josta Waltarin kädenjälkeä ei löydy.” Waltarin ehdottomasti tunnetuin teos on Sinuhe egyptiläinen, joka oli useita viikkoja mm. USA:n myyntilistojen ykkönen. Kirjasta huolimatta Waltari ei koskaan käynyt Egyptissä.
Istala kävi läpi omaa tutustumistansa Mika Waltariin lähinnä hänen vähemmän tunnetun runotuotantonsa kautta. Hän luki hyvin valittuja, osin humoristisia, osin vakavasävyisiä katkelmia Waltarin runoista hyvin ilmeikkäästi. Suurin osa runoista löytyy Waltarin ensimmäisestä ”Runoja 1925 - 1945”-kokoelmasta (1945), sekä sen jälkeisestä kokoelmasta ”Pöytälaatikko – Muistoja ja muistiinpanoja 1945-1967” (1967). Istala luki myös katkelmia Waltarin romaanista ”Neljä päivänlaskua” (1949), minkä alaotsikko on ”Romaani romaanista. Tarkoitettu täysikasvuisille lapsille ja onnellisille aikuisille, jotka eivät koskaan tule täysikasvuisiksi.” Teos on sepitteellinen kuvaus ajasta, jolloin Waltari kirjoitti Sinuhe egyptiläistä ja se kuvastaa ajanjaksoa, jolloin Waltari kirjoitti Sinuhe egyptiläistä.