2019-06 -07--08 Ilmajoen Musiikkijuhlat - Mannerheim-ooppera

Ryhmä yhdistyksemme jäseniä (23 henkilöä) osallistui Astor-Matkapalvelun järjestämälle Ilmajoen Musiikkijuhlat – bussimatkalle. Perjantaiaamuna bussi starttasi Kirkkonummelta ja klo 13 tienoilla olimmekin jo Jalasjärvellä, jossa poikkesimme Pihlajan Kevariin nauttimaan todella maittavan ja monipuolisen lounaan.

Paikka sijaitsee kuohuvan kosken äärellä hyvin hoidetulla piha-alueella. Talon isäntä kertoi paikan historiasta ja muutama ryhmäläisistä tapasi vanhan emännän, joka oli 53 vuotta sitten aloittanut matkailutoiminnan. Osoittautui, että hän kuuluu paikalliseen kansalliseen senioriyhdistykseenkin.

Saavuttuamme Seinäjoelle majoittumisen jälkeen oli aika lähteä tutustumaan Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museolle, jossa meillä oli opastettu kierros. Piha-alueella perehdyimme oppaan johdolla Mannerheimin jalanjäljille -historiaesitykseen ja bussikierroksella saimme kuulla ja nähdä kaupungin eri alueita niin nyky- kuin historiatietoineen.

Lauantaiaamuna lähdimme kohti Ilmajokea ja siellä saimme kyytiin iloisen, eteläpohjalaismurteella kerrontaa höystäen, paikallisen oppaan. Teimme tunnin bussikierroksen tämän eteläpohjalaisen pitäjän erilaiseen maisemaan ja saimme kuulla alueen historiaan liittyvistä värikkäistä tapahtumista unohtamatta nykypäivän elinkeinoinfoa ja -tilannetta.


Mannerheim-oopperaesityksestä nautittiin kauniissa maisemissa Kyrönjoen rannalla ja upeassa kesäsäässä. Saimme kokea monenmoisia tunnelmia ja tunteita Carl Gustav Emil Mannerheimin elämänvaiheista alkaen lapsuusajasta Louhisaaren kartanossa ja seuraten hyvin vaiherikasta elämää niin Suomen suuriruhtinaskunnassa kuin lopulta itsenäisessä Suomessa unohtamatta pitkää matkaa Aasiaan. Yhdessä tuumimme, että olipa hieno juttu, että ehdimme kokea tämän oopperan, joka oli saanut ensi-iltansa vuonna 2017. Katsomossa bongasimme niin Eve Hietamiehen kuin Laila Hirvisaaren, jotka olivat kirjoittaneet oopperan libretton. Tunnistipa joku meistä myös veikkolalaisen kirjailijamme Raija Orasen väenpaljoudessa. 







Kuva Wikipediasta

Laila Hirvisaari

Kiitos hyvästä opastuksesta ja huolenpidosta Antti Haukkamaalle, joka oli saanut ”hälytyksen” lähteä oppaaksi tälle retkelle. Kotimatka taittui leppoisissa, tyytyväisissä tunnelmissa ja jälleen kerran olimme kokemusta rikkaampia.